Historien om brød

Brøds oprindelse fortoner sig i forhistorien; uhævede brød af groft knust korn, bagt i aske eller på flade sten, har været i brug i stenalderkulturer. Dets videre udbredelse har haft flere forudsætninger: fremkomsten af forædlede hvedevarieteter, der kunne afskalles uden opvarmning, udviklingen af roterende kværne, der tillod anvendelsen af trækkraft fra dyr, vand og vind (ca. 800 f.Kr.) til at male melet, brugen af gær fra ølbrygningen og opfindelsen af lukkede potter og ovne til bedre udnyttelse af ildens varme (ca. 600 f.Kr.).

Forskellige typer af hvedebrød.

​Det Gamle Testamentes forskrift om anvendelse af uhævet brød ved ofringer og ved påskefesten viser, at hævet brød har været i almindelig brug på Moses' tid. Der gik dog lang tid, før hvedebrød optrådte nord for Middelhavet; i Grækenland kendes det fra ca. 400 f.Kr. I middelalderen bredte hvedeavl sig over Syd- og Vesteuropa, og der opstod bagerier i byerne. I Danmark blev hvedebrød først hverdagskost i 1900-t., selvom det har været en del af klostrenes, adelens og hoffets kosthold fra middelalderen. 

Som i det øvrige Nordeuropa var rugbrødet det altdominerende.

(Udpluk fra Den Danske store fra Gyldendal).

Løvbageren ApS

CVR: 38995510

Kystvejen 1B | 4600 Køge / Strøby Egede

Tlf.: ​56 65 08 18 | info@løvebageren.dk

Løvbageren ApS

CVR: 38995510

Hovedgaden 24 | 3460 Birkerød

Tlf.: ​45 81 22 38 | info@løvebageren.dk

TOO GOOD

TO GO